Visie

De stad Antwerpen vertelt het menselijke verhaal van de Groote Oorlog. De herdenking beklemtoont de schaduwzijde van oorlog en de noodzaak van vrede. We kiezen ervoor zo veel mogelijk in te zetten op persoonlijke getuigenissen en referenties uit het dagelijks leven, om aansluiting te vinden bij een groot publiek, met extra aandacht voor kinderen en jongeren.

Het herdenkingsprogramma Antwerpen ´14-´18 is een stadsbreed programma. Meer dan 50 projectpartners werken mee aan een geslaagde herdenking in Antwerpen en zorgen voor een ruime gedragenheid binnen en buiten de stad.

Het herdenkingsproject is een project met internationale uitstraling. Samenwerking met partners in Nederland, Frankrijk, GB en Duitsland zorgt voor inhoudelijke verrijking en internationale aandacht voor Antwerpen.

Antwerpen ´14-´18 getuigt van een publieksbrede aanpak volgens het adagium ‘voor elk wat wils’. Er is een ruim aanbod aan educatieve, historische en culturele activiteiten met mogelijkheden tot verdieping voor de meerwaardezoeker.

Het herdenkingsprogramma is doortrokken van de wisselwerking heden-verleden. De drie projectpijlers (historisch-chronologisch luik, vluchtelingenluik en het kunstenluik) zoomen niet alleen in op vroeger, maar maken steevast de reflectie naar vandaag. Als avant-gardestad en havenstad met een aanzienlijke buitenlandse aanwezigheid is Antwerpen het aan zichzelf verplicht om voldoende aandacht te besteden aan het hedendaagse karakter van de stad. Het project werkt imagoversterkend en zet Antwerpen in de kijker als aantrekkelijk, avant-garde en actueel.