Lezingen

Lezing 'Den Doodendraad'- Alex Vanneste - zondag 21 juni

Op zondagmiddag 21 juni staat 'Den Doodendraad’ centraal, een elektrische versperring aan de grens tussen het oorlogvoerende België en het neutrale Nederland. Zij werd in 1915 gebouwd in opdracht van het Duitse bezettingsleger en liep van het Zwin in Knokke tot aan het Drielandenpunt bij Aken. Dit moordend wapen op de grens van oorlog en vrede maakte minstens 850 dodelijke slachtoffers.

Lezing 'Een museum in oorlogstijd' - Nanny Schrijvers - Zondag 26 april (Erfgoeddag)

In oorlogstijd staat ook het kunstpatrimonium in de vuurlinie. Doelbewuste vernietigingen, roofpartijen of moeilijke bewaringscondities vormen reële bedreigingen voor werken van vaak onschatbare waarde. In deze lezing duiken we in de archieven van de Eerste Wereldoorlog en zoomen we in op een specifieke case: het verhaal van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lezing 'Vrouwen in de Grote Oorlog' - Martine Kouwenhoven - Zondag 8 maart

Op Wereldvrouwendag nemen we de rol en positie van vrouwen onder de loep. In de Eerste Wereldoorlog werkten ze als verpleegster aan het front, als spionne voor het leger of zelfs verkleed als man als soldaat in de loopgraven. Ze namen de plaats van mannen in fabrieken, trams en kantoren, brachten de kinderen groot, deden het huishouden en zorgden voor de voedselvoorziening. Martine Kouwenhoven belicht een aantal gewone vrouwen in buitengewone omstandigheden.

Nieuwe lezingenreeks Antwerpen '14-'18: ‘LEVEN EN OVERLEVEN IN BEZET GEBIED’

Het Vredescentrum stelt met trots een nieuwe editie van de lezingenreeks over de Eerste Wereldoorlog aan u voor. In 2015 zoomen we dieper in op het dagelijkse leven tijdens de bezetting. Elke maand laten we opnieuw een gerenommeerd spreker aan het woord.

De lezingen gaan telkens door op zondagvoormiddag van 11u tot 13u in het Bernarduscentrum, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen. Tickets kosten €5.
Verdere betalingsinfo ontvangt u na inschijving via info@vredescentrum.be of 03/292 36 52